Bedrijfsstrategie, Talent binden, Talent ontwikkelen

Waarom is onboarding belangrijk?

13/07/2021
Door Huis van Talent
Forewoman interviewing a job candidate
They believe in constant innovation to impress their clients

Waarom onboarding van nieuwe medewerkers?

Met behulp van onboarding zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel en soepel integreren binnen jouw bedrijf. Waarom is onboarding belangrijk? Omdat talentvolle medewerkers waardevol zijn, maar tegenwoordig ook schaars. Daarom investeren bedrijven niet alleen veel tijd in het aantrekken van nieuw talent, maar steken ze ook energie in een goede onboarding van nieuwe medewerkers.

Korean graphic designer sharing ideas during meeting in modern office studio

Wat is onboarding?

Onboarding is het proces voor een succesvolle integratie van nieuwe medewerkers in de organisatie. Onboarding gaat veel verder dan de standaard eerste dag van een nieuwe medewerker. Het gaat over elke actie die nieuwe medewerkers helpt begrijpen hoe dingen werken in de nieuwe werkomgeving, laat kennismaken met de bedrijfsfilosofie en -cultuur. Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen in het team waar zij deel van uitmaken.

Employer listen applicant during job interview using webcam and pc

Onboarding op afstand

Met behulp van onboarding zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel in de organisatie ‘landen’. Maar nu, als gevolg van corona, thuiswerken een grote vlucht heeft genomen, is goede onboarding zelfs nóg belangrijker. Op afstand vertrouwd raken met de bedrijfscultuur en de sfeer binnen een organisatie vormt een extra uitdaging.

Onboarding verwijst naar elke actie die nieuwe medewerkers helpt begrijpen hoe dingen werken in de nieuwe werkomgeving, laat kennismaken met de bedrijfsfilosofie en bedrijfscultuur.

Waarom onboarding belangrijk is

Waarom onboarding belangrijk is? Door de krapte op de arbeidsmarkt, zien bedrijven zich gedwongen om steeds meer tijd en energie te steken in het aantrekken van nieuw talent. Waarom onboarding zo belangrijk is, is omdat je veel moeite moet doen om de juiste talenten te vinden en binnen te halen. Dan is het zaak dat deze mensen zich zo snel mogelijk snel welkom en gewaardeerd voelen.

De eerste drie maanden op een nieuwe werkplek zijn cruciaal. Als de goodwill in deze periode wordt verspeeld is de kans groot dat een medewerker weer vertrekt. Dan moet je als bedrijf weer op zoek naar een vervanger en begint het wervingsproces van voren af aan. Dat kost veel tijd, energie en geld. Met een effectief onboardingprogramma kun  je deze snelle uitstroom van nieuwe medewerkers grotendeels voorkomen.

Mature woman working from home

Met onboarding sneller productief

Een ander voordeel van een goed onboardingprogramma is dat nieuwe medewerker zich niet alleen betrokken voelt maar ook gemotiveerd is om het beste uit zichzelf te halen. Met een goed ontwikkeld inwerkproces, voelt de nieuwe collega zich sneller thuis in zijn nieuwe rol en zal hij sneller productief zijn. In deze tijden waarin mensen vaker op afstand moeten samenwerken is onboarding belangrijker dan ooit, juist om de betrokkenheid van nieuwe medewerkers bij hun werkgever te vergroten.