Talent binden, Talent ontwikkelen

10 tips voor een onboarding programma voor nieuwe medewerkers

05/07/2021
Door Huis van Talent
onboarding-nieuwe-medewerker
They believe in constant innovation to impress their clients

Er zijn vele manieren om een onboarding programma voor nieuwe medewerkers tot een succes te maken. Een pasklare oplossing bestaat niet, maar met deze tips kunnen zeker helpen om je eigen onboarding proces vorm te geven.

Tip 1: Communiceer regelmatig met nieuwe medewerkers

Als de eerste werkdag van een nieuwe medewerker nadert, begin dan al met communiceren en laat weten dat je uitkijkt naar zijn of haar komst.

 

Tip 2: Stuur een onboarding welkomstpakket

Stuur van tevoren een welkomstpakket op met daarin allerlei leuke en nuttige informatie, bijvoorbeeld over de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf.

 

Tip 3: Eerste kennismaking met collega’s

Een eerste werkdag betekent veel nieuwe gezichten. Vanuit een onbaording perspectief is het een leuk idee als een aantal nieuwe collega’s zich van tevoren alvast voorstellen, bijvoorbeeld in de vorm van een videoboodschap. Op die manier zal de nieuwe medewerker een aantal gezichten herkennen tijdens de eerste werkdag.

Tip 4: De werkplek mise-en-place

Zorg voor een foutloos facilitair proces. Bedenk met welke applicaties de nieuwe medewerker moet werken en vraag alvast de toegang tot deze applicaties en eventueel een laptop aan.

 

Tip 5: Plan de eerste week van de nieuwe medewerker

Een eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is voor iedereen, ongeacht de functie, altijd een spannend moment. Voor een werkgever is het waardevol als nieuwe medewerkers van meet af aan een goede indruk krijgen van het bedrijf. Dat is essentie van onboarding. Bereid de eerste week daarom zorgvuldig voor! Maak een agenda voor de nieuwe medewerkers zodat zij weten wat ze kunnen verwachten.

Voor een werkgever is het waardevol als nieuwe medewerkers van meet af aan een goede indruk krijgen van het bedrijf.

Tip 6: Ontvang nieuwe medewerkers met open armen

Wees enthousiast en positief. Leidt de nieuwe medewerker rond door het bedrijf en sta uitgebreid stil bij welke rol de nieuwe medewerker speelt binnen de organisatie en met welke stakeholders, directe en indirecte collega’s hij of zij te maken krijgt. Ook leuk: plan een teamlunch om kennis te maken en zorg ervoor dat de leidinggevende in de eerste weken regelmatig contact houdt met de nieuwe medewerker.

 

Tip 7: Stel een buddy aan

Stel een buddy aan die de nieuwe medewerker wegwijs maakt binnen het bedrijf. Zodat er altijd iemand is waar hij of zij op terug kan vallen als er dingen onduidelijk zijn.

 

Tip 8: Manage de verwachtingen

Elke nieuwe medewerker wil graag aan de slag. Zorg daarom voor genoeg zinvolle werkzaamheden. De leidinggevende moet ervoor zorgen dat de nieuwe medewerker snel en soepel integreert in het team. Dat kan door duidelijk te maken wat je in eerste drie maanden van de nieuwe medewerker verwacht.

Tip 9: Evalueer de onboarding regelmatig

Bij onboarding horen ook evaulatiemomenten. Plan deze met enige regelmaat in. Neem bijvoorbeeld na twee weken en aan het einde van de eerste maand contact op met de nieuwe medewerker om samen met zijn of haar de leidinggevende de eerste periode te evalueren.

 

Tip 10: Plan verplichte trainingen in

Je wilt dat nieuwe medewerkers snel integreren binnen het bedrijf. Zorg er dan ook voor dat ze volwaardig meedraaien en laat ze deelnemen aan trainingen zoals Health & Safety-training.