Bedrijfsstrategie

Een veranderende bedrijfsomgeving middels strategische HR

09/02/2022
Door Huis van Talent
brian-berkouwer
Interview met Brian Berkouwer
Managing partner bij MV-HR group
strategische-hr

De juiste mensen vinden bij krapte op de arbeidsmarkt

Nooit eerder waren er in Nederland zo weinig mensen werkloos. Dat is goed nieuws voor werknemers, maar de krapte op de arbeidsmarkt stelt het bedrijfsleven voor grote uitdagingen. Hoe vind en bind je de juiste mensen om nu en in de toekomst vorm te geven aan je groeiambities? Dat vraagt om een juiste afstemming tussen bedrijfsstrategie en HR-strategie.

Brian Berkouwer is al zijn hele professionele leven werkzaam in HR-management, zowel nationaal als internationaal. Volgens Berkouwer zitten we middenin een revolutie waarvan we de impact en omvang nog niet onderkennen. “En dan doel ik niet zozeer op de covid-pandemie maar meer op de mondiale ontwikkelingen op politiek, economisch, maatschappelijk en technologisch vlak. Er zijn momenteel zo veel veranderingen gaande, en bedrijven moeten daarin op allerlei manieren meebewegen. Het zal in de toekomst steeds belangrijker worden om je organisatie zo flexibel en veerkrachtig mogelijk in te richten.”

 

De toekomstige medewerker als stakeholder

Eén van de zaken waar bedrijven iets mee moeten is de manier waarop zij zich verhouden tot hun werknemers. Berkouwer: “Waar je als bedrijf je voorheen vooral moest voegen naar de wensen van klanten en aandeelhouders, heb je nu te maken met een nieuwe en machtige stakeholder; je toekomstige medewerkers. Want de medewerker van vandaag en morgen is zelfbewust en verlangt veel meer van zijn of haar werkgever dan alleen een goed salaris. Ze verlangen van hun werkgever een visie op flexibel werken, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Ook de bedrijfscultuur, sfeer op de werkvloer, ontwikkelmogelijkheden, stijl van leidinggeven, fijne collega’s en de ‘inpasbaarheid’ van het werk in je leven zijn belangrijker dan ooit. De corporate cultuur staat onder druk en daar zijn steeds meer bedrijven zich bewust van.”

"Er zijn momenteel zo veel veranderingen gaande, en bedrijven moeten daarin op allerlei manieren meebewegen. Het zal in de toekomst steeds belangrijker worden om je organisatie zo flexibel en veerkrachtig mogelijk in te richten.”
Brian Berkouwer, managing partner bij MV-HR group

Wat doe ik fout?

De manier waarop mensen naar de werkvloer kijken is snel veranderd, stelt Berkouwer. “Onder meer door de manier waarop tien jaar terug, hippe start-ups zich profileerden en de aandacht die ze hiermee genereren in de media. Het idee dat mensen op basis van gelijkwaardigheid samenwerken, hun eigen werktijden bepalen en dat werken vooral leuk moet zijn en betekenis geeft, is natuurlijk ook erg aantrekkelijk. Als je daar vanuit je kantoortuin naar kijkt dan denk je misschien ook wel; wat doe ik fout? Het is vervolgens wel zeer de vraag of deze filosofie ook toepasbaar is voor grote corporates, maar dat is een ander verhaal. Het gaat om de beeldvorming en die heeft zijn werk inmiddels lang en breed gedaan.”

Complex maar kansrijk

Dit alles heeft de manier waarop grote bedrijven naar hun workforce kijken wel degelijk veranderd. Volgens Berkouwer heeft de harde top down hiërarchie en de torenhoge werkdruk zijn langste tijd wel gehad, tenminste hier in Noord-Europa. “Binnen veel bedrijven is de afgelopen jaren volop ingezet op andere vormen van leiderschap en er is op alle niveaus steeds meer aandacht voor persoonlijk leiderschap. Al met al zie je dat de menselijk factor heel veel aan zelfbewustzijn en macht heeft gewonnen, dat het voor bedrijven vanuit strategisch oogpunt veel complexer is geworden. Vroeger was het simpel, wanneer het talent dat je zocht niet wilde komen bood je gewoon meer geld. Zo simpel is het gelukkig niet meer. Je moet niet alleen een HR-strategie voor de lange termijn ontwikkelen, je moet ook als bedrijf veranderen en jezelf omvormen naar de maatstaven van de moderne maatschappij. En dat maakt het juist zo complex, maar tegelijkertijd ook uitdagend én kansrijk.”

Brian Berkouwer

Berkouwer is al zijn hele professionele leven werkzaam binnen de HR, zowel nationaal als internationaal. Hij was onder meer werkzaam voor Japanse en Amerikaanse onderneming. Tegenwoordig is hij managing partner bij MV-HR group, werkzaam als Executive coach en geeft hij les aan de studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).