Talent binden, Mobiliteit

Alumni programma’s: investeer en wees heel trots op je alumni

06/10/2021
Door Huis van Talent
bas-van-de-haterd
Interview met Bas van de Haterd
Recruitmentverbeteraar
Smiling young designer at work in a modern office
Portrait of a confident young businessman

Oud-medewerkers als ambassadeurs

Oud-medewerkers die je ambassadeurs zijn, met wie je contact houdt en die wellicht na een tijd weer opnieuw voor je organisatie komen werken. Dat beloven alumni programma’s te doen. We vroegen recruitmentverbeteraar Bas van de Haterd wat zo’n alumni programma is, hoe het werkt en hoe je er zelf één opzet.

Wat houdt een alumni programma precies in?

Daar is geen vast format voor, maar het idee is dat je warm contact houdt met je oud-medewerkers. Zowel over vacatures als over nieuwe klussen of het delen van kennis. Dat kan online in besloten groepen of fysiek door bepaalde evenementen waar allerlei alumni uitgenodigd worden. Het woord ‘programma’ duidt er vervolgens op dat je hier beleid op gemaakt hebt en dit netwerk ook faciliteert.

Zijn alumni programma’s een typische trend voor 2021?

Alumninetwerken zijn niets nieuws. De grote consultancy- en accountantskantoren hebben er een lange historie mee en plukken daar de vruchten van. Zo halen ze een kwart van hun omzet via alumni binnen. Je hebt bedrijven – McKinsey staat er bekend om – die echt een hechte club vormen met collega’s en oud-collega’s. Eens in de zoveel tijd steekt de hype van alumni programma’s weer de kop op. Vaak als er een tekort aan arbeidskrachten is, en we alles uit de kast willen trekken. Maar zo’n netwerk werkt pas op de lange termijn. Als je nu personeelstekort hebt, ben je eigenlijk vier jaar te laat met nadenken over een alumni programma. Je moet er langdurig in investeren.

"Als je nu personeelstekort hebt, ben je eigenlijk vier jaar te laat met nadenken over een alumni programma. Je moet er langdurig in investeren."
Bas van de Haterd, recruitmentverbeteraar

Heb jij wel eens een alumni programma opgezet?

In minimale vorm. Ik werkte destijds bij een IT-bedrijf, dat al haar personeel één of twee jaar detacheerde bij een opdrachtgever, waarna de klant ze overnam. Niemand had een contract dat langer dan twee jaar duurde. Na een tijdje kwamen we erachter dat de huidige medewerkers via een game community nog steeds contact hadden met oud-medewerkers en tussen het gamen door dan ook nog wel eens iets over werk konden vragen. Indertijd besloten we dat structureler in te richten. Ik heb vervolgens de oud-medewerkers uitgenodigd voor de barbecue die we organiseerden voor ons huidige personeel. Zo laagdrempelig kan het zijn. Wat eruit gekomen is? Uiteindelijk is een hele gewilde Java-developer terug gekomen bij dit bedrijf, omdat er inmiddels ook senior functies beschikbaar waren. En we hebben er twee leuke opdrachten uitgehaald.

Wat zijn de voor- en nadelen aan een alumni programma?

Belangrijk voordeel: als je medewerkers opnieuw aanneemt kent degene die terugkeert de bedrijfscultuur en voelt zich daar dus kennelijk prettig.

Dat verkleint de kans op een mismatch. Nadeel of valkuil is dat het ook een verwachting kan worden dat je terug kunt keren. En van sommige medewerkers ben je blij dat ze niet meer voor je werken.

Hoe begin je een alumni programma?

Het belangrijkste is een fatsoenlijk personeelsbeleid. Dat oud-medewerkers überhaupt naar je terug willen keren. Zorg daarnaast voor een exit-gesprek en een fatsoenlijke exit, zonder wordt het nooit een succes. Je hoeft niets te verwachten van je oud-werknemers als er slecht met ze is omgegaan. Bedenk ook vooraf wat je doel is met het alumni programma. Wil je mensen terughalen? Wil je er klandizie uithalen? Je bereik vergroten? Wees daarover open en eerlijk tegenover je alumni.

En dan het contacthouden zelf. Dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Van besloten groepen op social media met hele online kennisbanken tot live op een feestje of bij een speciaal georganiseerd alumni-evenement.

Begin klein, verwacht er niet meteen te veel van en wees vooral heel trots op je alumni. Vooral als je met jong talent werkt: het is ontzettend leuk om bij te houden hoever iemand het geschopt heeft.

bas-van-de-haterd-recruitment

Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is recruitmentverbeteraar. Hij adviseert hoe bedrijven beter en slimmer talentvolle medewerkers kunnen werven. Daarnaast schrijft hij boeken over de toekomst van werk, is hij keynote spreker over de hele wereld en noemt hij zichzelf ‘professioneel bemoeial’ als het gaat over trends en ontwikkelingen in het recruitmentvak.