Bedrijfsstrategie

Hoe organisaties met een open houding een talentrijk ecosysteem kunnen creëren

13/09/2021
Door Huis van Talent
mark-van-assema
Interview met Mark van Assema
HR adviseur en co-auteur van het boek ‘Mis geen talent’
Developing winning designs with a team of diverse talents
Getting into the nitty gritty

Talentrijk ecosysteem

Organisaties lanceren jaarlijks HR-plannen om nieuw talent aan te trekken, maar in de meeste strategieën is er alleen ruimte voor een bepaald type werkende. Hoe creëer je een talentrijk ecosysteem voor je gehele organisatie? Bedrijven die succesvol en toekomstbestendig zijn, zijn dat doordat ze ingesleten patronen loslaten en zich openstellen voor talent, stelt Mark van Assema, HR adviseur en co-auteur van het boek ‘Mis geen talent’. “Denk los van contractvormen. Kijk naar de skills van mensen die ze kunnen inzetten voor jouw organisatie en de talenten die ze willen ontwikkelen.”

De talent community

Organisaties kunnen er niet meer omheen: de talent community. Het is een slimme strategie om de juiste mensen met de juiste skills te binden aan je organisatie. Een community bestaat uit huidige én potentiële werkenden. die interesse hebben in een specifiek vakgebied zoals Finance, HR of Inkoop. Van Assema: “Een organisatie kan via een community nieuwe mensen aan zich binden. Interne medewerkers, maar ook externe mensen die interesse hebben in het bedrijf of zich willen ontwikkelen binnen een bepaald vakgebied. Je kunt het zien als een actieve pijplijn van talent voor toekomstige werving.”

Duidelijk talentprofiel

Organisaties klampen zich vaak vast aan een beproefd maar ook beperkt talentprofiel. De oplossing ligt in het duidelijk definiëren van het doel voor talent binnen je organisatie, vindt Van Assema. In zijn boek ‘Mis geen talent’ biedt de HR-adviseur een leidraad voor organisaties om een instroommodel voor alle talenten te ontwikkelen. “Je kan een stappenplan afwerken, met vragen als: wat is onze visie op werk? Welke toekomstige skills hebben we nodig binnen de organisatie? Zoek ik intern of extern talent? En waar op de arbeidsmarkt kan ik deze talenten dan vinden? Dit zijn de eerste vragen die je jezelf moet stellen, om het talent te kunnen vinden dat bij je past.”

“Denk los van contractvormen. Kijk naar de skills van mensen die ze kunnen inzetten voor jouw organisatie en de talenten die ze willen ontwikkelen.”
Mark van Assema, HR adviseur en co-auteur van het boek ‘Mis geen talent'

Werken en leren

Binnen het instroommodel kunnen organisaties vervolgens actie ondernemen om mensen binnen de talent community te enthousiasmeren. “Je kunt op verschillende manieren talent activeren binnen de community. Denk aan een online forum, door het organiseren van een webinar maar óók door het opzetten van fysieke events,” zegt Van Assema. “Het uiteindelijke doel is om meer mensen met de juiste vaardigheden aan te trekken voor je community. Het gaat om kennis en kunde aanbieden voor mensen om hun eigen talent te ontwikkelen, en tegelijk de organisatie een stap verder te helpen. De talent community vormt in dat opzicht het ecosysteem van een organisatie.”

Toekomst

Organisaties groeien juist wanneer ze de focus op vaste contracten loslaten en hun organisatie zodanig inrichten dat de contractvorm niet uitmaakt. Zo vinden ze de juiste werkenden voor hun onderneming. Van Assema: “Moderne organisaties kunnen hun visie bijstellen en breder naar de arbeidsmarkt kijken dan alleen naar een bepaalde contractvorm of een vaste leverancier die mensen levert. Alleen zo creëer je een talentrijk ecosysteem en maak je je organisatie toekomstbestendig.”