Invloed van secundaire arbeidsvoorwaarden op behoud personeel



Op de huidige arbeidsmarkt verwachten werknemers naast een goed salaris ook ruimte voor hun persoonlijke ontwikkeling, en meer. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden worden dus steeds belangrijker. Hoe kunnen organisaties arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker maken voor potentiële kandidaten en medewerkers? Het draait om open communicatie, zegt Rodney Schwartz, eigenaar van Tasper. “Behandel je werknemers vooral als volwassenen en geef ze de regie in handen. Dit draagt bij aan het binnenhalen en behouden van talent.”
Goede arbeidsvoorwaarden houdt de gemoederen bezig. Organisaties kunnen met de juiste arbeidsvoorwaarden de employee experience optimaliseren. “Nederlandse bedrijven dienen medewerkers écht centraal te stellen en daarbij anders naar (secundaire) arbeidsvoorwaarden te kijken en er mee omgaan”, aldus Schwartz.
De Benefit Shop
Veel bedrijven onderzoeken hoe ze op een andere manier secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen aanbieden, bijvoorbeeld via digitale tools. Schwartz: “Wij combineren flexibele arbeidsvoorwaarden met IT. De benefit shop is letterlijk een ‘arbeidsvoorwaardenwinkel’. Het biedt keuzevrijheid: medewerkers kunnen nu zelf beslissen waar ze hun geld aan besteden. Als werknemer ontvang je een budget waarmee je arbeidsvoorwaarden kunt kopen. Stel dat het budget bestaat uit je vakantiegeld, de waarde van je bovenwettelijke verlofdagen en je 13e maand: al deze extra’s stoppen we in het budget en elke maand krijg je dat budget tot je beschikking.”
Er zijn meerdere scenario’s mogelijk. “Als jij zegt: ‘mijn vakantiedagen zijn op en ik wil volgende maand nog een weekje vrij nemen’, dan koop je vrije dagen bij. Of je wil je vakantiegeld niet in mei hebben, maar in augustus want je gaat in september drie weken op vakantie. Je kan het via de benefit shop later laten uitbetalen. Dat is het idee achter de shop: het geld wat je krijgt kan je op een manier verdelen die het beste voor jou uitkomt. Organisaties kunnen zo meer waarde creëren voor hun mensen, dan wanneer ze het uitgeven aan iets waar een medewerker geen behoefte aan heeft”, aldus Schwartz.

Gebruiksvriendelijk
De benefit shop is eenvoudig en makkelijk hanteerbaar voor iedere medewerker. Schwartz: “Wanneer je inlogt zie je meteen je budget op je lopende rekening. Als je je geld wilt sparen, dan schuif je het naar je spaarrekening. Wil je voorwaarden kopen? Dan ga je naar de shop en krijg je een lijst met arbeidsvoorwaarden die je kan kopen: het is écht net als een webshop. We hebben ongeveer 120.000 werknemers die de tooling gebruiken en maar één supportmedewerker die ook nog tijd over heeft voor andere taken.”

Digitale omwenteling
In de praktijk biedt de combinatie tussen IT en secundaire arbeidsvoorwaarden vele voordelen. Schwartz: “De digitalisering van de arbeidsvoorwaarden voor de fusie van een Nederlands telecommunicatiebedrijf was een mooi moment. Destijds hebben wij twee arbeidsvoorwaardenpakketten van de bedrijven geautomatiseerd. Voor iedere medewerker maakten we een digitaal overzicht waarbij ze konden kiezen tussen de twee verschillende arbeidsvoorwaarden. Na het zien van de digitale weergave gingen vrij veel medewerkers meteen akkoord. Het overzicht nam onrust weg bij de medewerkers, maar óók binnen de organisatie. Dan zie je wat de kracht is van het eenvoudig, en op een begrijpelijke manier, individueel communiceren over arbeidsvoorwaarden.”
Talent behouden
Is een benefit shop dan hét middel voor organisaties om talent aan zich te binden? Schwartz: “Het is een complex vraagstuk. Ik denk niet dat er één ding is waarvan een werkgever kan zeggen ‘dit zorgt ervoor dat er mensen bij me blijven’. Uiteraard moet je goed werk bieden, een prettige sfeer en je medewerkers vertrouwen. Ik denk dat werkgevers in brede zin hun mensen als volwassenen moeten behandelen. Wanneer je communiceert dat je je werknemer vertrouwt en in staat stelt om hun eigen beslissingen te nemen over arbeidsvoorwaardelijke en financiële zaken, dan zal het bijdragen aan de loyaliteit van de werknemers.”
Een goede employee experience
Hoe kunnen organisaties nu medewerkers beter aan zich binden? Schwartz: “Een goede communicatie tussen werkgever en werknemer is van doorslaggevend belang. Communiceer individueel met je werknemers. Tijdens de pandemie werden andere zaken belangrijker voor mensen. Medewerkers werken nu vaker thuis: de thuiswerkplek, thuiswerkvergoeding, maar ook flexibele mobiliteit worden steeds belangrijker. Wanneer werkgevers helder en direct communiceren, dan zal er een betere experience ontstaan bij werknemers.”
Rodney Schwartz
Rodney Schwartz is ondernemer en softwarearchitect. Schwartz richtte op 1 november 1998 het softwarehuis Tasper op. Tasper helpt organisaties met het aanbieden van digitale secundaire arbeidsvoorwaarden voor hun medewerkers.