Het optimaliseren van de talentpool met technologie




Beamery: Talent Lifecycle Management
Beamery richt zich op het aantrekken, binden en behouden van talent. Het softwarebedrijf doet dit op een unieke manier waarbij datamanagement en AI een grote rol spelen. Volgens Max van Steekelenburg, die als account executive commercieel verantwoordelijk is voor de uitrol van Beamery in de Benelux, biedt Beamery vele mogelijkheden om talent proactief te werven.
Innovatieve technologie bij talent management
Steeds meer bedrijven gebruiken technologie om hun bedrijfsprocessen te automatiseren, maar op het gebied van talent management wordt er volgens Van Steekelenburg nog maar weinig gebruik gemaakt van innovatieve technologie. “Als je bedrijven naar hun belangrijkste doelstellingen vraagt, dan staat talent management vaak in de top drie, maar in de praktijk is het vaak geen onderdeel van de bedrijfsstrategie. Daardoor is talent management binnen veel bedrijven nog te reactief; een bedrijf groeit of er gaan mensen weg en dan heb je opeens een x aantal vacatures te vervullen. Om proactief om te gaan met talent management, hebben wij een technologische oplossing die bedrijven helpt om data van hoge kwaliteit te verzamelen, te beheren en te updaten. Met de software as a service van Beamery hebben we het databeheer volledig geautomatiseerd. Zo bieden we recruiters meer tijd en mogelijkheden om talenten proactief te benaderen met behulp van actuele en kwalitatief hoogwaardige data.”
Datadriven
De software van Beamery maakt het dus mogelijk om talent management datadriven aan te sturen. Van Steekelenburg: “Met het invoeren van een kandidaat, gaat de software automatisch op zoek naar informatie. In totaal raadpleegt het systeem ongeveer 80 tot 100 online bronnen, zoals LinkedIn, Github, Indeed en Monsterboard. Op basis van deze informatie stelt het systeem een profiel op met daaraan gekoppeld een set van vaardigheden of skillsets. Het systeem geeft op basis van deze vaardigheden, achtergrond en concrete werkervaring daarnaast óók inzicht in het potentieel van de kandidaat. Op basis van alle data in ons systeem wéten we namelijk dat de kans groot is dat iemand met een bepaalde skillset en ervaring, ook geschikt is om relatief snel andere specifieke vaardigheden aan te leren. Zo kun je heel goed zien of er binnen je eigen organisatie nog talent aanwezig is met de mogelijkheid om zich door te ontwikkelen.”
Skillsets
Uit vrij recent onderzoek van het World Economic Forum is gebleken dat wanneer het aankomt op skillsets, veel medewerkers zichzelf een laag aantal vaardigheden toedichten. Van Steekelenburg: “ Uit het onderzoek vloeide voort dat werknemers van onder andere Accenture, Wallmart en Unilever van zichzelf denken dat ze gemiddeld over elf vaardigheden beschikken. Op basis van data bleek echter dat deze mensen zichzelf schromelijk onderschatten, want volgens de A.I. beschikten ze gemiddeld over maar liefst 34 vaardigheden. Dat is ruim drie keer zo veel! Een andere conclusie was, dat wanneer mensen al werkzaam zijn binnen een bedrijf ze gemiddeld slechts een half jaar nodig hebben om een nieuwe skillset aan te leren. Dat betekent dus dat ze in een relatief korte tijd kunnen doorstromen naar een andere functie binnen het bedrijf. Dat zijn waardevolle inzichten voor bedrijven waar onze software ook in voorziet vanwege die focus op skillsets.”
Privacy
Vanuit de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is het natuurlijk zaak dat mensen wel toestemming geven dat hun gegevens voor dit soort doeleinden gebruikt worden. “Maar ook dat is automatisch door het systeem ingeregeld”, vervolgt Van Steekelenburg.
“Iedereen die wordt toegevoegd in het systeem krijgt de vraag voorgelegd of hun data mag worden gebruikt door recruiters. Zo niet, dan wordt de informatie automatisch geanonimiseerd.”
Silver medalist
Inmiddels maken grote bedrijven als Google, Amazon en Accenture gebruik van de softwareoplossing van Beamery. “Daardoor hebben wij veel inzicht in data en kunnen we veel van de eerder genoemde dwarsverbanden leggen”, zegt Van Steekelenburg. “In 2020 zijn er meer dan één miljoen mensen via ons platform ingehuurd. Opvallend was dat maar liefst 59% van deze kandidaten eerder in beeld zijn geweest bij het bedrijf waar zij uiteindelijk zijn gaan werken. Het blijkt dus ook erg waardevol om kandidaten die zich bij jou melden voor een open sollicitatie of vacature in systemen op te slaan en actief te blijven volgen. Mooi voorbeeld daarvan is de zogenaamde ‘silver medallist’: de kandidaat die het op een bepaald moment nét niet geworden is, maar mogelijk interessant kan zijn om in de toekomst te benaderen.”

Meer mogelijkheden
Volgens Van Steekelenburg moet je als bedrijf niet pas in actie komen op het moment dat er daadwerkelijk een functie vrijkomt , maar moet je ervoor zorgen dat je altijd voldoende kandidaten in de pijplijn hebt zitten. “De functie an sich moet niet leidend zijn, maar je kunt beter kijken welke skillsets er in- of extern beschikbaar zijn. Dat heeft veel meer potentie en biedt ook veel meer mogelijkheden om meer diversiteit aan skillsets aan je bedrijf toe te voegen. Je voorkomt op die manier ook dat je continu in je eigen kringetje rondkijkt en hetzelfde soort mensen aanneemt. Plat gezegd is het dan minder relevant aan welke universiteit je hebt gestudeerd, maar kijk je naar welke vaardigheden iemand in de loop der jaren heeft opgebouwd. Met Beamery leveren wij de infrastructuur om talent management op deze innovatieve manier te faciliteren.”
Max van Steekelenburg
Max van Steekelenburg is account executive bij Beamery. Beamery is een softwarebedrijf dat middels deep-learning en datamanagement organisaties helpt bij het proactief vinden van talent.