De meerwaarde van een drijfverentool in je bedrijfsstrategie



Procesoptimalisatie
Binnen iedere organisatie geven medewerkers dagelijks vorm aan de gekozen strategie en de bedrijfsvoering. Hoe kun je als werkgever je medewerkers inspireren en hun volledige capaciteiten benutten? Alleen met het juiste inzicht in motivatie en gedrag kun je goede beslissingen maken en knelpunten binnen je organisatie voorkomen, stelt Henk ten Voorde, eigenaar van het adviesbureau PersonalityDrives. “Met de juiste informatie kun je zowel als individu, maar ook als organisatie betere beslissingen maken, leed voorkomen en het succes naar je toehalen.”
Na een carrièrestart als management consultant buigt organisatiepsycholoog Henk ten Voorde zich al jaren over procesmanagement vraagstukken voor ondernemers, directies en raden van toezicht. Ten Voorde: “Als externe kijk ik naar procesoptimalisatie binnen organisaties, ongeacht de sector. De eerste vraag die ik stel: waarom wil je iets in het proces veranderen? De tweede vraag is dan: wat dient te veranderen in het hele proces? Zo kijk ik naar wat organisaties van begin tot eind uitvoeren en wat er vervolgens nodig is om de zaken efficiënter, makkelijker en inzichtelijker te laten verlopen. Vervolgens haal je alle procesdata op en analyseer je waar de aanpassingen in het proces nodig zijn.”
Een confronterende spiegel
Als adviseur wijst Ten Voorde werkgevers op hun bedrijfsstrategie en talent dat ze in huis hebben. “Mijn taak is om te kijken naar human development, wat hebben de mensen in een organisatie nu daadwerkelijk nodig om mee te kunnen denken en bewegen in de beoogde verandering? Ik bied organisaties een vergrootglas aan: wie heb je in huis? Waar ligt hun kracht? Doen je mensen überhaupt wat je van hen vraagt? Je wilt daar helderheid in verschaffen”, zegt Ten Voorde.
Organisaties hebben een duidelijk beeld nodig van de organisatiestructuur en hun medewerkers om foutieve beslissingen te voorkomen. Ten Voorde: “Als je beter begrijpt waarom de ander iets zegt, dan kun je makkelijker de angel uit het verhaal halen als het misloopt in de verschillende fasen van het besluitvormingsproces. Besluitvorming moet simpel zijn. Je wil de feiten op tafel leggen en daarmee aan het werk gaan, maar veelal gaat het in de praktijk meer over de onderlinge (machts-)verhoudingen. Met PersonalityDrives geef ik inzicht, en door het inzicht te geven heeft het individu, het team maar ook de organisatie, vaak een ander uitzicht. Niet alleen op de samenwerking, maar ook de beslissing en de besluitvorming en de uiteindelijke effecten daarvan.“
De persoonlijkheids – en drijfverentool
PersonalityDrives hanteert hierbij haar persoonlijkheids- en drijfverentool, een handig hulpmiddel om individuele en/of teambrede krachten en valkuilen te identificeren om daarmee organisatiebrede ontwikkelingen vorm te geven. Het biedt handvatten om in de juiste omgeving, met de juiste mensen, de gestelde doelen te bereiken. Ten Voorde: “Met onze persoonlijkheid- en drijfverentool voeren wij twee metingen uit gericht op persoonlijkheid en drijfveren. De drijfveren zeggen iets over je intrinsieke motivatie: wat vind je belangrijk? Het geeft zicht op de rangordening van je overtuigingen en motivaties en bepalen voor een groot deel jouw perspectief voor de vraagstukken die op tafel komen. Persoonlijkheid zegt iets over je uitgangspositie – van extraversie tot ordelijkheid – en we kijken naar je voorkeuren zoals sociale samenwerkingscontexten. Wanneer je het gemiddelde profiel uitlegt aan een individuele medewerker of aan teams, ontstaat begrip. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld actiegericht, anderen richten zich meer op de inhoud van het denken, weer anderen zijn sterk empathisch. Het zijn verschillende belangen die strijden om aandacht. De data geeft aan dat geen enkel perspectief goed of slecht is, maar dat ze er wel zijn en dat je er rekening mee kunt houden.”
Six batteries of change
Hoe kunnen organisaties dan de visie vertalen naar de strategie? Ten Voorde: “Naast de persoonlijkheids- en drijfverentool maak ik gebruik van een organisatiemodel dat werkt met zes niveaus: six batteries of change. Het model kijkt bijvoorbeeld naar de strategische organisatie energie en hoe dat optimaal te houden, maar ook naar de managementstructuur en bedrijfscultuur. Zo ontwikkel ik een duidelijke connectie en schakel ik over op actieplanning.
Bij bijna iedere werknemer leeft de behoefte om een zinvolle bijdrage te leveren aan de missie van de organisatie. Hoe kunnen werkgevers talent ondersteunen en verder helpen ontwikkelen? Ten Voorde: “Als organisatie dien je dan de individuele kernvragen te stellen: wat wil jij in je functie? Hoe wil je doorgroeien of heb je goede ideeën over hoe het momenteel loopt of over de organisatiestructuur?. Op het moment dat je daar naar gaat kijken, ga je mensen niet alleen uitdagen, maar kun je ze ook een reden geven om nog meer te verbinden met de organisatie. Werkgevers die ruimte geven aan medewerkers, autonomie bieden en daar voldoende concreet op blijven acteren, bieden ruimte aan groei. Als je de juiste kernvragen op de juiste manier én op het juiste moment stelt, geeft het je veel informatie, zodat je veel betere beslissingen neemt. Zowel voor de organisatie als voor individuele medewerkers.”
Henk ten Voorde
Henk ten Voorde is organisatiepsycholoog, boardroomadviseur en ondernemer. Hij helpt organisaties en zelfstandige ondernemers met hun talentontwikkeling en bedrijfsstrategie.