Talent ontwikkelen

Falen belangrijk voor professionele groei van medewerkers

06/10/2021
Door Huis van Talent
remko-van-der-drift
Interview met Remko van der Drift
Directeur van het Instituut voor Faalkunde
remko-van-der-drift-faalkunde

We vertellen onze kinderen dat fouten maken niet erg is, sterker nog: van je fouten leer je het meest! Maar in ons professionele leven doen we er juist alles aan om géén fouten te maken. Een gemiste kans, vindt Remko van der Drift van het Instituut voor Faalkunde, want nu de rollen en taken op de werkvloer sneller veranderen dan ooit, moet je juist fouten maken om jezelf verder te ontwikkelen.

Van der Drift is zelfbenoemd faalkundige. Hij schreef verschillende boeken over het belang van fouten maken op de werkvloer. In 2016 richtte hij het Instituut voor Faalkunde op en sindsdien geeft hij inspirerende workshops en lezingen waarin het belang van falen centraal staat. “Met het Instituut voor Faalkunde combineer ik mijn

jarenlange ervaring als communicatietrainer en teamcoach met mijn passie voor improvisatietheater, zegt Remko. “In die combinatie is faalkunde ontstaan. Tijdens de workshops die ik geef, merk ik dat de angst om fouten te maken diepgeworteld is. Mensen ervaren een enorme druk om perfect te moeten zijn en zijn daardoor erg kritisch op zichzelf. Een beetje zelfkritiek is prima, maar als je daarin doorschiet durf je jezelf niet meer uit te dagen. In mijn laatste boek ‘Proberen lukt altijd’, heb ik dieper onderzoek gedaan naar het begrip perfectionisme. Daaruit blijkt dat de angst om niet goed genoeg te zijn in veel gevallen aan de basis staat voor het niet mogen of willen falen van jezelf.”

"In mijn laatste boek ‘Proberen lukt altijd’, heb ik dieper onderzoek gedaan naar het begrip perfectionisme. Daaruit blijkt dat de angst om niet goed genoeg te zijn in veel gevallen aan de basis staat voor het niet mogen of willen falen van jezelf.”
Remko van der Drift, Directeur van het Instituut voor Faalkunde

Niet straffen, maar belonen

Om het beste uit jezelf te kunnen ‘falen’, moet je open durven zijn over fouten stelt Van der Drift. “Daar ligt ook een schone taak voor het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door een veilige werkomgeving te creëren, waarin fouten maken niet direct wordt afgestraft maar misschien zelfs kan worden beloond. Als iemand verantwoordelijk omgaat met zijn fouten bijvoorbeeld. Mooi voorbeeld daarvan is het verhaal van de mecanicien op een vliegdekschip van de Amerikaanse marine. De mecanicien komt erachter dat hij een stuk gereedschap kwijt is en hij meldt dit onmiddellijk aan de commandant. Al het werk wordt stilgelegd en men gaat op zoek naar het gereedschap. Uiteindelijk blijkt het gewoon onderin de gereedschapskist van de mecanicien te liggen. In plaats van een donderpreek van de commandant, krijgt de mecanicien een lintje, omdat hij de moed had om een zijn fout direct te melden. Het zo snel mogelijk durven uiten van fouten kan grote ongelukken voorkomen.”

Intelligente fouten

Transparantie is dus belangrijk als je een omgeving wilt creëren waarin men leert van elkaars fouten. Van der Drift: “In de luchtvaart en in ziekenhuizen bijvoorbeeld worden medewerkers getraind om fouten die worden gemaakt direct te benoemen. Ook al is het hun meerdere, de gezagvoerder of chirurg, die in de fout gaat. Op die manier ontstaat een lerende cultuur waarbij de organisatie veel sneller kan ontwikkelen en innoveren.” In zijn workshops maakt Van der Drift onder meer gebruik van de inzichten van de Amerikaanse wetenschapper Amy C. Edmondson. “Zij moedigt bijvoorbeeld doelbewust falen aan door middel van experimenteren”, zegt Van der Drift. “De meeste bedrijven doen hun best om een pilot te laten slagen, terwijl Edmondson juist stelt dat je juist in pilots moet experimenteren met hoe ver je kunt gaan. Dan gaat er weliswaar hoogstwaarschijnlijk wat fout, maar als je zo’n project dan groot uitrolt, heb je geleerd van je fouten en hoef je ze dan niet meer te maken. Intelligent falen noemt Edmondson dat.”

Your comfot zone

Stap uit de comfortzone

Experimenteren met fouten maken, kun je als organisatie doen en natuurlijk ook als individu stelt Van der Drift. “Stel jezelf de vraag: waar ben ik NOG niet zo goed in? De toevoeging van het woordje ‘nog’ geeft ruimte om te leren. We zijn veel te veel bezig om te laten zien waar we goed in zijn, maar stap eens uit je comfortzone en probeer iets te leren wat je moeilijk vindt. Als je presenteren bijvoorbeeld eng vindt, moet je daar juist mee aan de slag gaan. Begin klein en oefen samen met je directe collega’s. Wees open en zeg dat je het spannend vindt. Ze zullen je vertellen wat je goed doet en wat NOG beter kan. Door te denken in ‘NOG niet’, wordt het maken van fouten een heel natuurlijk onderdeel van je lerend werken.”