Talent binden, Bedrijfsstrategie

Organisaties kunnen met een goede bedrijfsvisie de candidate experience optimaliseren

09/08/2021
Door Huis van Talent
Heleen-Stoevelaar
Interview met Heleen Stoevelaar
Eigenaar van The Referral Company
Businesspeople handshaking after deal or interview
Hand holding magnifier glass to searching red human icon on wooden cube block among black people icon. Human development concept.

Het wervingsproces aantrekkelijker maken

De moderne arbeidsmarkt vereist dat werkgevers sollicitanten een uitstekende candidate experience bieden om talent aan te trekken. Hoe kunnen organisaties het wervingsproces aantrekkelijker maken voor kandidaten? Het is afhankelijk van je bedrijfsvisie én hoe je met mensen omgaat, zegt Heleen Stoevelaar, eigenaar van The Referral Company. “Als je kandidaten goed behandelt tijdens het wervingsproces dan zullen mensen altijd terugkomen bij je organisatie, óók als je ze afwijst.”

De candidate experience verbeteren én de onderneming toekomstbestendig maken

Organisaties kunnen de candidate experience verbeteren én de onderneming toekomstbestendig maken door het verbreden van de vijver van potentiële kandidaten. “Organisaties moeten zichzelf triggeren om out of the-box te denken. Ze hebben niet altijd door hoe hun eigen medewerkers voor potentieel kunnen zorgen óf ze zoeken kandidaten met hetzelfde profiel als oud-werknemers,” zegt Stoevelaar. “Talent moet je in breder perspectief plaatsen. Organisaties kunnen inclusiever werken: iedereen moet waardevol voor je organisatie kunnen zijn.”

De juiste informatie

Organisaties met een goed imago binden in de regel de beste kandidaten aan zich tijdens het wervingsproces. Hierbij vormt een duidelijke bedrijfsvisie het juiste externe communicatiemiddel. Stoevelaar: “De candidate experience begint vanaf het moment dat een kandidaat zich oriënteert op een nieuwe baan. Geïnteresseerde kandidaten haken snel af bij een gebrek aan informatie over het bedrijf of de functie. Organisaties moeten dus vanaf het eerste interactiemoment informatie meegeven: wat kan de kandidaat in het eerste gesprek verwachten? Waar vindt het gesprek plaats? Maar denk ook bijvoorbeeld aan kledingvoorschriften voor de onervaren sollicitant. Het draagt allemaal bij aan de ervaring. Als bedrijf kun je hier het verschil mee maken.”

“Talent moet je in breder perspectief plaatsen. Organisaties kunnen inclusiever werken: iedereen moet waardevol voor je organisatie kunnen zijn.”
Heleen Stoevelaar, eigenaar van The Referral Company

Sfeer proeven

Veel organisaties verliezen de strijd om talent wanneer ze geen oog hebben voor de wensen van hun potentiële medewerkers. Het is belangrijk dat organisaties zich tijdens het wervingsproces in de kandidaat verplaatsen. Stoevelaar: “Het is voor veel kandidaten interessanter om eerst een gesprek aan te knopen met gelijkgestemden en niet met een manager. De kandidaat moet de sfeer kunnen proeven en dan stellen ze ook andere vragen die ze niet aan een manager zouden vragen. Een kennismakingsgesprek is dan ook een waardevolle toevoeging binnen de candidate experience. Je kunt kandidaten ook eerst bellen of tijdens een wandeling kennis laten maken met het bedrijf. Kandidaten krijgen dan een laagdrempelige inkijk in de werkplek en de bedrijfscultuur. Zo maak je het verschil binnen het wervingsproces.”

Een positieve ervaring

Eén van de beste manieren om de candidate experience te verbeteren is om de bedrijfsvisie praktisch te vertalen tijdens het wervingsproces. Organisaties kunnen kandidaten zo een gevoel van vertrouwen en verbondenheid meegeven. “Als je bijvoorbeeld bij Sonos op gesprek gaat, dan krijg je vooraf een mail met de vraag: wat is je favoriete muziek? Wanneer je aankomt bij de balie word je gastvrij ontvangen door de receptioniste. In de wachtruimte hoor je onder het genot van een goed kopje koffie vervolgens je favoriete nummers. Je voélt de experience,” aldus Stoevelaar.
Elke interactie en handeling heeft invloed op hoe kandidaten over je organisatie denken. Stoevelaar: “Bij Grolsch is intern meegedeeld dat werknemers, ongeacht hun bezigheden, iedere gast in de wachtruimte groeten. Het geeft een prettig gevoel als je daar zit te wachten: je wordt niet vergeten. Het zijn kleine dingen die het verschil maken.”

Word of Mouth

De meest succesvolle organisaties zijn zich ervan bewust dat ze tijdens het wervingsproces een extra stap moeten zetten om een goede waardering te krijgen van potentiële werknemers. “Een goede candidate experience leidt uiteindelijk tot meer kandidaten voor je bedrijf. Ongeacht of ze wel of niet worden aangenomen: sollicitanten zullen altijd positief over je organisatie praten bij een goede ervaring. Sollicitanten delen hun goede ervaringen, maar ook hun slechte ervaringen, wat zelfs kan leiden tot reputatieschade.”

Goede communicatie

Met een authentieke bedrijfsstrategie én medewerking van hun medewerkers kunnen organisaties zichzelf goed in de markt positioneren om het juiste talent te werven. Stoevelaar: “Zorg dat je interne organisatie op de hoogte is van het wervingsproces. Organisaties brengen snel een vacature uit en vergeten het dan intern mee te delen. Het potentieel in je eigen organisatie moet je áltijd benutten. Of het nu gaat om bedrijfsgroei of vervanging van een werknemer: iedereen moet je meenemen in het proces. Zo creëer je een goede candidate experience.”