Talent vinden, Talent binden

Een assessment is meer dan een selectiemiddel

11/10/2021
Door Huis van Talent
eric-castien
Interview met Eric Castien
Eigenaar van BrainsFirst
assessment

Veel organisaties hechten nog steeds waarde aan een IQ test als maatstaf voor toekomstige succesvolle werknemers. Terwijl een rijkere talenten dataset juist een betere methode is om het talent van werknemers te voorspellen. Zijn de nieuwste generatie game-based assessments dan hét effectieve selectiemiddel voor onboarding en talentontwikkeling van werknemers? We vroegen Eric Castien, eigenaar van BrainsFirst, naar de voordelen van game-based assessments, duurzame inzetbaarheid van werknemers, en meer.

Brain-based assessment games: het selecteren van talent via een dataset vol relevante, unieke breininformatie. Het is een handige manier om talent te matchen met de juiste werkgever. De verschillende games van BrainsFirst genereren beslissingsondersteunende data, waarmee werkgevers op een meer fundamenteel niveau van talent kunnen matchen. “Ieder talent kan op brein-niveau gematcht worden aan een -van nature best passende- professionele baan. Als je wordt wie je bent, dan zul je het langer volhouden in je carrière”, zegt Castien.

“Ieder talent kan op brein-niveau gematcht worden aan een -van nature best passende- professionele baan. Als je wordt wie je bent, dan zul je het langer volhouden in je carrière.”
Eric Castien, eigenaar van BrainsFirst

Het juiste brein

De games van BrainsFirst duren gemiddeld 45 minuten. Deze games meten verschillende breingebieden: geheugen, anticipatie, aandacht en controle. De datapunten vertonen uiteindelijk een uniek profiel voor iedere speler. Het ene brein past beter bij activiteit X en het andere bij Y. Uiteenlopende banen worden gematcht met de ‘cockpit’ van het talent. De gemene deler? Professionele activiteiten waar enige tijdsdruk of complexiteit om de hoek komt kijken. Castien: “Voor recruitment en het instromend talent zetten we de breinprofielen in bij ‘talent screening’. Vervolgens in de vorm van ‘talent insights’ voor vaste werknemers die wellicht over-of onderprikkeld raken met het gevaar van een burn-out of bore-out. Tenslotte is er de productcategorie ‘team insights’ waarbij we kijken hoe talent beter als individu of als groep kan samenwerken. We willen inzichtelijk maken of je daadwerkelijk gebruik maakt van je aanwezige talenten op teamniveau.”

Uiteraard werkt ieder brein anders. De context van een assessment om talent te ontwikkelen speelt dan ook een belangrijke rol. “We hebben het intern over ‘de processoren tussen de oren’. Het ene brein is van nature beter om accuraat en protocolmatig te werken dan het andere. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld minder lang focussen of routinematig werk uitvoeren zonder fouten te maken. Maar de context  blijft belangrijk. En hoe specifieker je weet wat voor professioneel gedrag je bij een rol zoekt, hoe beter. Neem het beroep van een consultant. Wat houdt het precies in? Het is eigenlijk een vaag begrip. Hoe concreter je het professionele gedrag bij een activiteit beschouwt, hoe logischer het is dat specifieke breinfuncties verantwoordelijk zijn voor het slagen van iemands inspanningen”, benadrukt Castien.

De praktijk

De assessment games werpt zijn vruchten af in verschillende sectoren, onder meer in de sportwereld. Castien: “De voetbalclub AZ is een mooi voorbeeld. Bij AZ wilden ze meer zelfopgeleide spelers in de club die het eerste team haalden. Enerzijds omdat fans het leuk vinden om spelers uit de eigen opleiding of regio te kunnen zien voetballen en anderzijds is het goedkoper als je zelf de spelers opleidt dan dat je ze voor tien miljoen moet kopen. De club heeft veel tijd en moeite gestoken in het verbeteren van de trainingsfaciliteiten, maar ook de trainingsaanpak. Daarnaast richtte de club zich met BrainsFirst op het nog beter herkennen van het potentieel van talenten aan de poort. In 6 jaar tijd is het rendement verdrievoudigd.”

Voor AZ vormden de games een bruikbaar hulpmiddel om spelers te selecteren. “Met onze data ontdekte de club waar ze eigenlijk precies naar zoeken in mensen én hoe ze het herkennen. De games maken de magie van het ongrijpbare voor een deel grijpbaar. En ja, er blijft nog steeds een hoop te raden over. Alleen als je van tien naar twintig procent pakkans kunt gaan, dan moet je het doen. Het is een mooie verdubbeling”, zegt Castien.

talent-vinden-en-binden

Duurzame inzetbaarheid

Is een assessment dan hét hulpmiddel voor organisaties om talent aan te trekken en te behouden? Castien: “Een betrouwbaar assessment zorgt ervoor dat alle beslissingen die in een bedrijf worden genomen ten aanzien van talent verbeterd worden. Beslissingen van ‘wie moeten we aannemen’ tot ‘hoe kunnen we iemand tot de beste versie van zichzelf helpen ontwikkelen’ of ‘wie moeten we erbij halen zodat het team beter functioneert?’. Het zijn uiteindelijk allemaal talentbeslissingen, onzekere beslissingen. Hoe meer objectieve informatie je bij zo’n beslissing betrekt, hoe beter je duurzame inzetbaarheid voor zowel werknemer als werkgever kan bewerkstelligen.”

Eric Castien

Eric Castien is onderzoeksjournalist en ondernemer. Sinds 2012 is Castien oprichter van BrainsFirst. BrainsFirst is een organisatie die op basis van wetenschappelijk onderzoek assessments uitvoert voor het fundamenteel matchen van talent aan organisaties.