Talent vinden

Big Five persoonlijkheidstest

02/06/2021
Door Huis van Talent
3d illustration of a lot people with unique persons. For example it may to use for showing a pandemic Coronavirus Covid-19, disease statistics, random selection, population damage, pandemic spreading in the world and infecting people.
persoonlijkheidstest-big-five

Big Five persoonlijkheidstest: de meest effectieve persoonlijkheidstest

Maak kennis met de Big Five persoonlijkheidstest. Als we het over ‘the big five’ hebben, hebben we het niet over de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Wel over de meest effectieve persoonlijkheidstest voor recruiters. De Big Five persoonlijkheidstest deelt mensen op in vijf categorieën: extraversie, emotionele stabiliteit, gewetensvolheid, vriendelijkheid en openheid.

visual-big-five-persoonlijkheidstest

Big Five persoonlijkheidsmodel: vind passende potentiële kandidaten

Het Big Five persoonlijkheidsmodel helpt je bij het vinden van kandidaten die passen bij de organisatie. Past deze potentiële kandidaat wel bij ons bedrijf? Welke functie kan hij of zij dan het best bekleden? En past het zittend personeel nog wel bij onze organisatie of bij hun huidige functie? Het zijn vragen waar je als recruiter of HR-manager een antwoord op moet hebben. Het Big Five persoonlijkheidsmodel, ook wel de karaktereigenschappen test genoemd, kan je hierbij helpen. Het Big Five model is een gangbare persoonlijkheidstest, die medewerkers niet in een hokje plaatst. Aan de hand van een vragenlijst scoor je hoog of laag op extraversie, emotionele stabiliteit, gewetensvolheid, vriendelijkheid en openheid.

De Big Five persoonlijkheidstest is een gangbare persoonlijkheidstest, die medewerkers niet in een hokje plaatst.

De Big Five dimensies

De Big Five dimensies zijn extraversie, emotionele stabiliteit, gewetensvolheid, vriendelijkheid en openheid. We lichten de dimensies hieronder voor je toe.

1. Extraversie

Een hoge score wijst erop dat iemand assertief en praatgraag is. Scoort een kandidaat laag? Dan is hij of zij eerder introvert.

 

2. Emotionele stabiliteit

Een nerveus persoon die zich laat sturen door emoties scoort lager op emotionele stabiliteit. Is de potentiële nieuwe medewerker eerder rustig en houdt diegene zijn of haar emoties onder controle? Dan scoort hij of zij hoger op emotionele stabiliteit.

 

3. Gewetensvolheid

Deze pijler zegt iets over hoe georganiseerd iemand is en hoe doelgericht hij of zij werkt. Als iemand hoog scoort is hij of zij stipt en een structurele werker. Wanneer de score lager uitvalt, is iemand eerder chaotisch.

 

 

4. Vriendelijkheid

Wanneer iemand hoog scoort op vriendelijkheid, is hij of zij meegaand en collegiaal. Valt de score lager uit? Dan is de kandidaat eerder competitief en werkt hij of zij liever zelfstandig.

 

5. Openheid

Openheid heeft te maken met de mate waarin je open staat voor nieuwe ideeën en ervaringen. Als iemand hier lager op scoort, houdt hij of zij liever vast aan het bestaande.

De Big Five persoonlijkheidstest

Maak je als recruiter of HR-manager gebruik van het Big Five persoonlijkheidsmodel? Geef je kandidaat dan voldoende tijd en ruimte om de test in te vullen. Is hij of zij klaar? Vergeet dan zeker niet om de resultaten gezamenlijk door te lopen. Dit gesprek geeft je namelijk meer inzicht in waarom iemand een bepaald antwoord heeft gegeven.